Eilen oli ohjelmassa hakuruutu variksilla Evelle. Varikset oli vielä aika jäisiä, ajattelin kokeilla jos kantaisi niitä paremmin kuin sulia. Tein hakuruudun niin, että koira jäi autoon kun vein vaakut metsään, hakuruudun syvyys noin 70 metriä. Eli tiesi kyllä varmasti jotain tapahtuvan, mutta en heittellyt sen nähden mitään.

Hakuruutu meni siltä osin hyvin, että koiralla oli hakuintoa, se teki hyvää ja nopeaa hakua. Varikset tulivat siis tehokkaasti ylös, aina sinne viimeiseen, eli tässä tapauksessa viidenteen varikseen asti.

Mutta..... siihen se hyvä sitten loppuikin. Niin, että mikäkö meni pieleen? No ne perhanan PALAUTUKSET!!! Siis mä en enää ala. Koira toi variset 1-2 metrin päähän, johon sitten jäi niitä kynimään. Ja painostamalla suu muuttuu kovaksi, eli painostaa ei voi. Siis selkeästihän tuon on oltava keskarin näyttöä, kun koira omii riistat? Juoksut loppuivat vasta, eli hormoneillakin tätä voisi yrittää selitellä. En vaan jaksa uskoa itse siihen. 

Koiran paikkaa laumassa olen yrittänyt kyllä vahvistaa, eli perushuomioimattomuutta olen tehostanut. Koira ei sikaile muualla. Se ei uhmaa käskyjä, ei varasta ruokaa (itseasiassa just tajusin, että mulla tosiaan on lattialla kokoajan pennun ruokasäkki, myös sillon kun Eve on yksin kotona, pitääkin tehdä jotain varmuudeksi asialle), ei karkaile vapaana koirien, eikä ihmisten luokse (ohittaa ongelmitta molemmat vapaana) jne. Mutta sitten palautuksia kun katsoo, väittäisi melkein meillä olevan jonkin asteisen johtajuusongelman. Toinen vaihtoehto on se, että koira ei yksinkertaisesti ymmärrä mitä sen tulisi variksille tehdä, mutta jotenkin epäilen tätä.

Nyt vaan sitten ihmettelen mitä asialle tulisi tehdä? Palautusharjoittelua ilmeisesti vaan hemmetisti lisää, samaten kantotreeniä vaakulla niin, että tuo varmasti myös ulkona pitää niitä vähemmän kiinnostavina. Toissapvänä illalla kun Eve kantoi ja luovutti sisällä varista täysin ongelmitta. Ilmeisesti täytyy myös damin kanssa ottaa pitoharjoitusta ja palautusharjoitusta mukaan jonkinasteisen pakon kanssa. Eli kielto ja suuhun palautus tiputuksesta? Muita ideoita otetaan mielellään vastaan.